Formål med Solbjærgets Ejerlaug

De primære formål med Solbjærgets Ejerlaug og herunder Festudvalget er:

 

 

Arrangementer hører under Festudvalget, øvrige aktiviteter hører under bestyrelsen i Ejerlauget.

 

Vedligehold af plæner, hække og fortove sker løbende. Vedligehold af den lille fælles sø er gennem årtier forsøgt med skæring af rør og siv. Ambitionen har konstant været at bevare vandspejlet på søen, og undgå fuldstændig tilgroning af denne. De simple, manuelle og frivillige vedligeholdelses tiltag har været uden langsigtet virkning.

 

Opgaven består da i, at bevare søen som sø med et pænt vandspejl, gerne helt ud til bredderne, så søen forbliver et hyggeligt og rekreativt område for alle på Solbjærget og Soldraget. Taler man med ældre beboere i området går fortællingerne bl.a. på skøjteløb på søen om vinteren. Det har ikke været muligt de seneste mange år pga. søens tilgroning.

 

Rådgivning fra diverse eksperter fortæller, at den eneste mulighed der findes for at bevare søen som sø og undgå, at søen bliver til mose (med dertil hørende gener i form af insekter, mv.) er mekanisk at oprense søen. Mekanisk oprensning af søen vil sige, at en gravemaskine graver rør, siv og dynd (sedimentation fra omkringliggende løvfældning) op af søen, så denne igen får et reelt vandspejl, og så stor dybde (mere end 1 meter), at rør og siv ikke kan vokse. En sådan oprensning er aldrig tidligere foretaget. Søen er naturligvis ældre end selve bebyggelsen (1952), og en oprensning vurderes at ville holde i en del årtier.

 

Skal Ejerlauget leve op til sin forpligtigelse, nemlig at vedligeholde de fælles arealer, er en mekanisk oprensning af den lille fælles sø påkrævet.

 

Foto af fælles sø taget d. 24/8 2008. Bemærk hvordan rør og siv lukker søen til og eliminerer vandspejlet.

 

 

Oprensning af fælles sø samt åbning af område til sø og fælles plæne

Mekanisk oprensning af vores lille fælles sø skal ske ved brug af en større gravemaskine med en lang arm. Maskinen skal køre i søen og arbejde herfra. Det er en opgave for et entreprenørfirma, som er specialiseret i opgaver i vådområder. Opgaven er for en sådan entreprenør ikke noget usædvanligt, men blot en opgave som alle andre.

 

Den største udfordring ved oprensning af den fælles sø, er deponering af det opgravede materiale. Skal materialet fjernes, dvs. graves op, læsses på lastbiler og køres væk til deponering, vil prisen for at sådant projekt blive uoverstigelig. Deponering af det opgravede materiale må derfor ske på området ved søen. En nærliggende mulighed er derfor, at deponere materialet i den nordlige ende af søen, som alligevel aldrig har været en reel del af søen. Den nordlige ende af søen vil sige den smalle tange som i forvejen er tørlagt. Se nedenstående foto.

 

 

Foto af søens nordlige tange som i forvejen er tørlagt. Som området foreligger er det særdeles uskønt og ikke til glæde for nogen.

 

Fordelen ved at deponere det opgravede materiale i den nordlige ende af ”søen” er, at dette område efter opgravning kan planeres og blive til græsplæne. Fjernes hækken omkring søen i den nordlige ende (ud for den kommende græsplæne), vil adgangen til søens ”bagside” og den fælles plæne bag søen blive langt mere åben og tilgængelig for alle. De store træer i den nordlige ende af søen bevares. De store træer kommer således til at stå i plænen. Fjernelse af hækken i den nordlige ende skal ske ca. fra bænken på plænen ved Solbjærget til modsatte side, hvor den smalle sti slutter (mellem Solbjærgsvinget 6 og søen). Der er opsat rød/hvid stribede bånd på hækken fra hvor denne foreslås fjernet. Gå meget gerne til søen for eget øjesyn.


Plan for projekt

Oprensning af den fælles sø må (for myndighederne) ikke ske om sommeren idet dyrelivet da forstyrres unødigt. Et godt tidspunkt for oprensning af søen er det sene efterår. Aktivitetsrækkefølgen bør være:

 

Oktober/november 2008: Fjernelse af hæk fra ”bænk på Solbjærget” til hjørne for ende af sti på modsatte side. Arbejdet sker med gravemaskine. Opgravning af sø med deponering af rør, siv, og grene i den nordlige ende af søen. Mindre grene, hæk og lignende graves ned i hul i nord ende af søen. Området grov planeres. Opgravningen vil tage mindre end en uge. Lugtgener fra det opgravede materiale vil være minimale, og ikke vare mere end et par dage.

 

December 2008 – April 2009: Afvanding af deponeret materiale.

 

Forår 2009: Fjernelse af opstikkende grene i deponeret materiale samt fræsning af samme. Planering af område og såning af græs.

 

Sommer 2009: Fælles sø vil være renset op, siv og rør fjernet. Søen vil igen have fået vandspejl, og søbredden vil nå helt op til græsplænen mod vest. Området i den nordlige ende vil være åbnet op, og tilgængeligheden til fælles sø og græsplæne mod vest vil være langt større. Den nyanlagte græsplæne mod nord vil være etableret.

 

 

Ansøgning hos myndigheder

Der skal søges om tilladelse til projektet hos kommunen. Ejerlauget vil stå for dette i samarbejde med en frivillig ekspert på området.

 

 

Projekt økonomi

Økonomien i projektet er undersøgt ved at indhente tilbud fra en velrenomme-ret vådområdeentreprenør. Det drejer sig om den lokale entreprenør FMT fra Hillerød. Tilbuddet indeholder ikke arbejdsopgaverne i foråret 2009, da disse er vanskelige at forudsige på nuværende tidspunkt, dvs. fræsning af område samt såning af græs. Se vedhæftede tilbud og beskrivelse af entreprenøren. Som det kan ses, er tilbuddet fra FMT på 133.325 kr. inkl. miljø- og olietillæg samt moms. Det er aftalt med FMT, at tilbuddet fortsat er gældende vinteren 2008/2009. Alternative entreprenører er undersøgt, men det er ikke lykkes at finde en entreprenør der kan gøre det bedre eller billigere end FMT. Til FMTs pris kommer omkostningen til fræsning og såning af græs i løbet af foråret 2009. Denne post vurderes løseligt at være omkring 25.000 kr. Den samlede projektomkostning udgør således ca. 160.000 kr.